Günümüzde birçok insan sahip olduğu çeşitli diş eti hastalıklarından dolayı sıkıntı çekmektedir. Periodontal hastalıklar basit diş eti iltihaplarından yumuşak dokuda ve çene kemiğinde büyük hasarlara sebep olan çok daha ciddi rahatsızlıklara kadar çeşitlilik gösterebilir. Eğer tedavi ve kontroller aksatılırsa sağlıklı dişler kaybedilebilir.
Diş etleriniz mi kanıyor?
Genellikle diş eti rahatsızlıklarının erken belirtisi kanamadır. Kanamaya neden olan faktörlerin uzun süre devam etmesi sonucu diş eti hastalıkları ortaya çıkmaktadır.
Kliniğimizde diş eti rahatsızlıkları sebebiyle başvuran hastaları iç içe geçmiş 4 tedavi fazı beklemektedir.
- Başlangıç Tedavisi (Faz I)
- Cerrahi Tedaviler (Faz II)
- Restoratif Tedaviler (Faz III)
- İdame Tedavisi (Faz IV)
Başlangıç Tedavisi
Acil olarak başvuran ve diş eti hastalığı tespit edilen hastamıza başlangıç tedavisi olarak kök yüzeyi temizliği, arayüz temizliği, mekanik beyazlatma uygulanır ve ağız hijyen eğitimi verilir. Gerekli görüldüğü takdirde reçetesi düzenlenerek bir hafta sonraya tekrar randevu verilir. İlk randevuda yapılan işlemler sırasıyla tekrar edilerek sonuçları 3. randevuda değerlendirilir.
Cerrahi Tedaviler
2 haftalık başlangıç tedavisi süreci neticesinde elde edilen gelişmeler, diş eti fenotipi ve kişinin risk düzeyi belirlenerek asıl tedavi planlaması yapılır. Bu planlama doğrultusunda yapılabilecek cerrahi müdahaleler şunlardır:
- Rejeneratif tedaviler ve greft uygulamaları
- Diş eti seviyelemeleri ve pembe estetik
- Kuron boyu uzatma
- Diş eti cep eliminasyonu operasyonları
- Dental implantlar
- Lazer uygulamaları
Restoratif Tedaviler
Bu aşamada, mikrobiyal plak birikiminin gözlendiği eski dolgu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik dişlerin telafisi ve fonksiyonel dengenin sağlanması ile diş eti hastalığına zemin hazırlayan faktörlerin giderilmesi sağlanır.
İdame Tedavisi
Diş eti hastalığı olan şahıslar tedavilerinin bitmesinden sonra muhakkak idame koruyucu programlara girmelidirler. Kliniğimizde mevcut hasta takip sistemi ile sizinle beraber periodontal sağlığınızın idamesi için gerekli periodik kontroller planlanmakta ve diş eti sağlığınızla ilgili motivasyonunuzun korunması amaçlanmaktadır.
Diş ve diş eti sağlığı hakkında bilgiler
Dünya nüfusunun ciddi bir oranı çeşitli diş eti hastalıklarından dolayı sıkıntı çekmektedir. Periodontal hastalıklar basit diş eti iltihaplarından yumuşak dokuda ve çene kemiğinde büyük hasarlara sebep olan çok daha ciddi rahatsızlıklara kadar çeşitlilik gösterebilir. Eğer tedavi ve kontroller aksatılırsa sağlıklı dişler kaybedilebilir.
Ağzımız bakteriler ve diğer mikroorganizmalarla dolu durumdadır. Bu bakteriler, yapışkan ve nispeten renksiz olan plaklar içinde dişlerin üzerinde bulunurlar. Diş fırçalama ve çeşitli ağız bakım ürünleri bu plaklardan kurtulmamıza yardımcı olur. Fakat plak kaldırılmaz ve ağız bakımı ihmal edilirse plaklar diş taşlarına dönüşmeye başlar dolayısıyla artık fırçalamayla da kaldırılamaz forma geçerler.
Bu bakterilerin diş etlerinde iltihaba sebep olmasına gingivitis denir. Gingivitisde; diş etleri kırmızı, şişmiş ve kolayca kanayabilen duruma gelir. Gingivitis, dişeti hastalıklarının hafif bir formudur ve günlük düzenli, etkili diş fırçalama ve ağız temizliği ile geri döndürülebilir. Bu tür diş eti rahatsızlıklarında kemik kaybı görülmez.
Gingivitis tedavi edilmediğinde periodontitise(diş çevresi dokularının iltihabı) ilerler. Periodontitiste, diş etleri çekilir ve diş eti cepleri iltihabi bir hal alır. Bakteri plağı diş eti altında ilerlerken, vücudun bağışıklık sistemi karşılık verir. Bu evreden sonra çene kemiği yapısı ve dişlerimizi tutan bağlayıcı dokuların yapıları bozulur. Sonrasında ise diş kaybedilir ya da çekilmek zorunda kalır.
Diş eti hastalıklarında bazı risk faktörleri vardır. Bunlardan bazıları; sigara kullanımı, kadınlardaki ve ergen bireylerdeki hormonal değişimler, diabet gibi bazı sistemik rahatsızlıklar, kullanılan bazı ilaçlar ve genetik yatkınlıktır.
Diş eti rahatsızlığının semptomları; kötü ağız kokusu, kırmızı, kabarık, hassas ve kolay kanayabilen diş etleri, çiğnemede ağrı, dişlerde hassasiyet, diş eti çekilmeleri ve diş kayıplarını içerebilir. Bu semptomlardan herhangi birinin görülmesi halinde mutlaka diş hekimi ziyaret edilmelidir.
Yapılan bazı araştırmalarda, diş eti rahatsızlığına sahip olan insanlarda, sağlıklı olan kişilere göre kalp hastalığı gelişme riskinin daha fazla ve kan şekeri kontrolünün daha zor olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca diş eti rahatsızlıklarının kadınlarda erken doğuma ve düşük ağırlığa sahip bebek doğumuna sebep olduğu gösterilmiştir. Bunun gibi çalışmalar bize diş eti sağlığının ve etkili ağız bakımının genel sağlığa etkilerini göstermektedir.
Diş ve diş eti sağlığını korumak için dişlerimizi günde 2 kez etkili bir şekilde fırçalamalıyız. Ayrıca ağız durumumuza göre diş hekimimizden uygun temizlik ve bakım tavsiyeleri almalıyız. Rutin diş hekimi ziyaretlerini geciktirmemeli ve sigara içmemeliyiz.