BRUKSİZM (DİŞ SIKMA)

Diş sıkma (Bruksizm) sıklıkla sebebi ve yeri belirlenemeyen diş ve çene ağrıları şeklinde kendini gösterir. Gün içinde ve gece boyu dişlerin fonksiyonel hareketlerinin (yemek esnasında çiğneme) dışında uzun süre sıkı bir temasta kalmalarından ve dişler üzerine aşırı yük binmesinden dişler, çene ve boyun kaslarında ağrılar görülür. Günlük hayatın stresi ve dişlerin kapanış ilişkilerinin bozulması sonucu ortaya çıkan diş gıcırdatma alışkanlığı dişlerde hassasiyet, diş köklerinde ağrı, dişler üzerinde aşınmalar, özellikle ön dişlerin kısalması ve düzleşmesi, eklem üzerine gelen ekstra yükler nedeniyle kas ağrıları ve eklem problemlerine sebep olur. Ayrıca dişlerin sürekli normalden fazla kuvvete maruz kalması sebebiyle üzerlerinde oluşan mikro çatlaklar bu kuvvetlerin devam etmesi sonucu dişlerde kırılmalara da neden olabilmektedir. Bu aşınmalar ve kırılmalar sonucunda dişlerde hassasiyetler ve sızlamalar meydana gelmektedir.

Dişler üzerine gelen aşırı yük diş etlerinde de çekilmeye neden olabilir. Diş-dişeti bağlantısını sağlayan liflerin aşırı kuvvete maruz kalması sonucunda dişlerde sallanmalar da görülebilmektedir. Gece boyu dişlerin kapanış pozisyonunda kalması ve yanak kaslarının kasılı olması neticesinde yanak içinde dişlere bakan yüzeylerde tahrişler ve ilerleyen zamanlarda yanak ısırmaları görülebilir.

Çene ekleminde ağrıların yanı sıra eklemden gelen sesler ve kulak ağrıları ve çınlamaları da bruksizmde gözlenen belirtiler arasındadır. Çene kaslarındaki fonksiyonel olmayan kas faaliyetleri baş, boyun ağrılarına ve kalitesiz uykuya bağlı yorgunluk hali ve en nihayetinde  sosyal hayata olumsuz bir yansımaya neden olmaktadır.

Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Tedavisi

Bruksizm tedavisinde diş gıcırdatma alışkanlığının sebebi belirlenip ortadan kaldırılırken bir yandan da hastalığın olumsuz etkilerinin önüne geçilip zararlı etkileri ortadan kaldırılmalı ve ilerlemesi durdurulmaktadır. Dişlerin kapanış ilişkileri düzenlenip dişlerin temas alanları dengelenmekte ve böylelikle hem kişiyi diş gıcırdatmaya iten faktörlerden biri ortadan kaldırılmış olmakta hem de dişler üzerine binen yükler dengelenerek aşırı kuvvetlere maruz kalmaları engellenmektedir.

Gece Plağı

Bruksizm, gece plağı (night guard) kullanımı gibi çok basit ve uygulanması kolay bir yöntemle tedavi edilebilir. Yani bruksizm tedavisinde gece plağı (night guard) kullanımı olmazsa olmazdır. Gece plağı ağız içinden alınan ölçüyle elde edilen model üzerinde hazırlanan kişiye özel, şeffaf bir koruyucudur. Gece boyu dişler üzerinde kalarak hem dişleri aşınmalar ve üzerlerine gelecek yüklerden korur hem de çene eklemini belirli bir pozisyonda tutarak diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı sonucu eklem üzerine gelecek zararlı kuvvetlerin önüne geçer. Uyku esnasında düzenli olarak gece plağının kullanılması sayesinde çene kasları doğru bir pozisyona alıştırılarak diş sıkma alışkanlığının önüne geçilmesi hedeflenir.

Sizi şaşırtabilir ama botoks da  kullanılan yöntemlerden biridir. Yanağın altından çeneye bağlanan çiğneme (masseter) kasına belirli noktalardan yapılacak botoks enjeksiyonu ile kasın aşırı kasılmasının önüne geçilerek kas üzerindeki stresi ve maruz kalınan aşırı kuvveti ortadan kaldırmak hedeflenir. Çiğneme fonksiyonuna herhangi bir etkide bulunmayan bu işlem, kasları rahatlatarak sıkma alışkanlığının kas hafızasına unutturulmasını böylece alışkanlığın ortadan kaldırılmasını hedefler.